perjantai 28.2.2020 Onni

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Virkistystä arkeen ja tuttujen tapaamista. Vanhustenviikon merkeissä kutsuttiin Rautavaaralla uusia kävijöitä seurakuntakerhoon ja kutsua kuultiin. Mukana oli reilut 30 henkilöä.

Suomessa käymässä oleva seurakunnan nimikkolähetti Teija Lievonen kertoi lähetystyöstä seurakuntakerhoon Vanhustenviikolla osallistuneille.

Vanhustenviikko innoitti myös uusia kävijöitä seurakuntakerhoon Rautavaaran seurakuntatalolle. Kahden viikon välein kokoontuvaan kerhoon tulee yleensä 25–30 ikäihmistä. Eilen oli paikalla reilu 30 henkilöä, vaikka osa vakiokävijöistä ei päässyt paikalle.
Onni Kuvaja oli mukana ensimmäistä kertaa.
– Tulin tutustumaan millaista täällä on ja voin käydä jatkossakin. Nyt on ainakin jo maha täynnä, kertoi Kuvaja ennen varsinaisen ohjelman alkamista.
Kerhon aluksi tarjoillaan aamupala ja tällä kertaa oli vanhustenviikon kunniaksi tarjolla täytekakkukahvitkin.
Eine Lievonen ja Pentti Savolainen ovat innokkaita kerhokävijöitä, mutta seurakuntakerho oli tähän saakka jäänyt heiltä väliin.
– Kun ilmoituksessa luki, että tämä on nyt avoin kaikille, niin päätimme lähteä, Lievonen kertoi.
Pariskunnan normaaliarkeen kuuluvat Eläkeliiton sekä sydän- ja invalidiyhdistyksen kerhot.
– Lisäksi minä käyn kutomassa mattoja kansalaisopiston kerhossa. Opisto on ollut minulle kuin henkireikä, Lievonen selvitti.
Pariskunnan päiviin tuo toimeliaisuutta myös vapaus liikkua omalla kyydillä.
– Vielä ovat luottaneet ajokortin minulle, naurahti 88-vuotias Savolainen.

Ensimmäisten joukossa kerholaisista oli paikalla Inkeri Voutilainen Harsumäeltä.
Hän oli tullut puolikymmeneltä alkaneeseen kerhoon jo aamutuimaan naapurinsa Ritva Taskisen kyydissä. Taskinen on yksi seurakuntakerhon vapaaehtoisista toimijoista.
– Kun kyyti pelaa niin silloin on tultava, matkaa on 14 kilometriä sivunsa. Menin Ritvan luokse jo puolikahdeksalta, Voutilainen selvitti.
Tarjolle laitettu puuro soppineen oli jo odottamassa, mutta Voutilaista ei aikaisesta lähdöstä huolimatta vielä hiukonut.
– Söin topakasti aamulla, puuron keitin ja kahvit. Oikein kivaa on täällä kerhossa, virkistää mieltä ja näkee toisiakin. Kun olin mieheni omaishoitaja, en aina päässyt, vaikka monta kertaa teki mieli.
Parhaillaan vietettävän Vanhustenviikon teemana on ”Iloa toimeliaisuudesta”. Voutilaisen arkeen kuuluu kotitöitä ja monenmoista muuta puuhaa sekä lukemista.
– Jotain aina keksin tekemistä niin ei käy aika pitkäksi.

Jos ei ole omaa tai naapurin kyytiä, niin seurakuntakerhossa käyminen ei ole kyydistä kiinni.
Kerhoon on järjestetty sivukyliltä ja kirkonkylältä taksikuljetus, josta peritään nimellinen omavastuu. Seurakunta käyttää kuljetuksiin testamenttivaroja.
Aamupala oli vanhustenviikolla ilmainen, mutta normaalisti siitä peritään pieni maksu, jolla tuetaan Suomen Lähetysseuran kautta kummilapsitoimintaa Thaimaassa. Viime vuonna rahaa kertyi lähes 780 euroa.
Kerhon valmisteluista ja ohjelmasta vastaa yleensä seurakunnan kerhonohjaaja, jonka apuna on aktiivisia talkoolaisia. Kirkkoherra Juha Luukkonen pitää hartauden ja hänen lomiensa aikana kerhossa vierailee toimituspappi.
Eilen seurakuntakerhossa oli vieraana seurakunnan nimikkolähetti Teija Lievonen kertomassa työstään Suomen Lähetysseuran palveluksessa. Kerholaiset innostuivatkin aktiivisesti myös kyselemään lähetystyöstä.
Lievonen ei ole vielä saanut työlupaa kohdemaahansa Angolaan, vaan on työskennellyt sen naapurimaissa Botswanassa ja Namibiassa Afrikassa. Työlupaan liittyvät seikat toivatkin hänet käymään Suomessa.

Kommentit

 • Unto Murto

  Positiivinen Pöhinä eiku jatkuu täälläkin.

 • Unto Murto

  Nyt kaikki Kerholaiset vastaamaan Rautavaaran kunnan Kuntastrategia 2030-asiakirjan päivityksen webrokyselyyn.

  Kuntalain 410/2015 37 §:ssä säädetään, että:
  ”Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

  Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon:
  1) kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;
  2) palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;
  3) kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
  4) omistajapolitiikka;
  5) henkilöstöpolitiikka;
  6) kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdolli- suudet;
  7) elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.”

  Kunta osallistuu USO=Uuden sukupolven organisaatiot ja Johtaminen hankkeeseen vv. 2017-2018. USO-verkoston perustehtävä on Rautavaaran kunnan uuden roolin määrittä-minen sekä kuntajohtamisen ja kestävän talouden kehittä- minen menossa olevien suurten muutosten SoTe (Pohjois-Savon POSOTE-hanke), Maakuntauudistus, Valinnanvapaus ja vos- uudistusten keskellä.

  Kuntalaisten kysely löytyy linkistä:

  https://www.webropolsurveys.com/S/96CC845E88AD57C3.par

  Kyselyn umpeutumisen jälkeen 7.11.2018 FCG:ssä tehdään tulosten yhteenveto diasarjalle.

  Kuntalaiskyselyn purkutilaisuus pidetään Työpajana ja nos- tamme sieltä kuntalaisille tärkeitä asioita strategiakortteihin, joita pyrimme toteuttamaan kunnan talousarvion ja talous-suunnitelman sekä ulkopuolisen rahoituksen avulla.

  Toivon, että mahdollisimman moni kuntalainen vastaa tähän webropolkyselyyn. Vastausaikaa on 7.11.2018. Ei muuta kuin sormet näppäimille. Kiitos.

Jätä kommentti

*