perjantai 28.2.2020 Onni

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Valoisia uutisia: Akun ja tyttövauvojen laps’saanaisilla. Joka kolmas Nilsiään tänä vuonna syntyvistä vauvoista syntyy Murtolahteen. Yhteiset rotinat kuuluvat kylän perinteisiin.

Murtolahden vauvat ja vanhemmat tapasivat yhteisissä rotinoissa.

Harvoin pääsee näkemään kerralla useaa vauvaa vierekkäin. Murtolahdessa tähän oli mahdollisuus lauantaina 15.9. Karkulahdentiellä Mirjam ja Antti Lappalaisen luona, kun nautittiin tänä vuonna kylälle syntyneiden vauvojen yhteiset laps’saanaiskahvit.
Tarjoilupöytä täyttyi emäntien tuomilla leivonnaisilla. Monet vauvat ja heidän perheensä tapasivat lapsiperheinä ensimmäistä kertaa, osa oli jo vieraillut aiemmin keskenään.

Perheiden esikoisia tämän vuoden vauvoissa on kolme. Ja mitä ihmettä, jokainen vauva oli aivan omanäköisensä! Joissakin oli nähtävissä myös suvun piirteitä, moni vieras tutustui vauvan kautta nyt jo suvun viidenteen sukupolveen.
Vauvojen syntyminen on ilahduttanut Murtolahden kyläläisiä koko alkuvuoden. Ensimmäiset vauvat syntyivät maaliskuussa ja tähän mennessä nuorimmat heinäkuussa.
Nilsiän äitiysneuvolan Katri Horttanainen vahvisti, että Nilsiän tämän vuoden kahdestakymmenestä vauvasta kolmannes syntyy Murtolahteen.

Vauvaperheiden asettuessa ryhmäkuvaan Anja Lappalainen ja Anna Parviainen muistelivat, että 38 vuotta sitten syntyi yhtä monta vauvaa kylälle. Heille ei pidetty yhteisiä laps’saanaisia, mutta yhteiset lakkiaiset nuoret pitivät, sillä muuten olisi kyläläisten onnittelukäynti jäänyt kunkin luona varsin lyhyeksi.
Yhdessä muisteltiin myös Murtolahden koulun äitienpäiväperinnettä: kylän uusin äiti sai aina juhlien jälkeen kahvipöydän koristeena olleen ruukkuruusun. Kisa olisi tänä vuonna ollut tiukka, sillä Helmi syntyi kahdeksan päivää ja Iita kolme päivää ennen äitienpäivää.

Koulullakin neuvolaa pitänyt terveydenhoitaja Elvi Tiilikainen muisteli nuorille äideille, että hänen työuransa alussa oli kylällä vielä kotisynnytyksiäkin.
Horttanaisen Manu-pojalle ja vielä nimettömälle vauvalle kerroin itse puolestani tarinaa, kuinka pikkusiskon synnyttyä ajoin isäni kanssa Manun ukin kotitupaan soittamaan iloviestiä mummolaan. Vasta kotiin palattuani älysin, että polvenkorkuisen pikkumiehen on nykyaikana varmaan täysin mahdoton tajuta, että reilut viisikymmentä vuotta sitten puhelimella soittamiseen tarvittiin puhelinlinjat, joita tuolloin oli vedetty vasta osalle kylää!
Juho Tuononen puolestaan kuuli historiaa siitä, miten lähes kymmenen vuotta sitten hänen synnyttyään vietiin perheelle keväinen kukka-amppeli. Tapahtuma lienee ollut alkusysäys kyläläisten yhteiselle rotinakorille.
Sari Matilainen kertoi, että Pohjanmaalla tilaisuudesta käytetään nimitystä ”mennään pirttiin”. Kutsun kahvitilaisuuteen esittivät Murtolahden nuorisoseura, kyläyhdistys sekä maa- ja kotitalousseura.

Kyläyhdistyksen sihteeri Katja Lappalainen kertoi, että perinteiseen tapaan paikalle päässeet vauvaperheet saavat kotiin viemiseksi leivonnaisia, käsitöitä, kukkia ja maatalousnaisten bodyt. Lisäksi nuorisoseuran puheenjohtaja Laura Martikainen luovutti kylän ainoalle poikavauvalle Akulle Rohkeiden poikien -kirjan sekä Iitalle, Helmille, Aavalle ja nimettömälle tyttövauvalle Sankaritarinoita tytöille -kirjan.

Lapsiperheiden kohtaamiset jatkuvat vapaamuotoisesti perhekerhon piirissä, joka kokoontuu nuorten perheiden kertoman mukaan säännöllisen epäsäännöllisesti sekä perheiden kotona että kylätuvalla.

Jätä kommentti

*