keskiviikko 21.8.2019 Soini, Veini

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Valinnanvapauskokeilu laajenemassa Rautavaaralle

Sonkajärven Kunnanlääkärit tutustuvat Rautavaaran virastotalon tiloihin torstaina.

Jos Kysterin johtokunta hyväksyy päätöksen kokouksessaan, niin valinnanvapauskokeilu laajenee Rautavaaralle jo helmikuussa. Johtokunta kokoontuu päättämään asiasta tällä tai ensi viikolla. Kokeilu laajenee samoilla ehdoilla ja sääntökirjalla kuin tähänkin asti.
Myös kapitaatiokorvaus eli rahamäärää, jonka maakunta maksaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajalle sen asiakkaaksi rekisteröitynyttä henkilöä kohden, säilyy entisellään.
Ennen kokeilun alkua on myös tietotekniikka, kuten potilastietojärjestelmä, saatava toimimaan. Myös www.terveyspalveluni.fi -portaalia, jonka kautta voi valita terveyspalvelujen tuottajan, on parannettava. Projektijohtaja Laura Vuorensolan mukaan ei ole sellaista, mitä ei aiemmin olisi jo tehty.

Kuntalääkärit etsivät Kunnanlääkärit Sonkajärven lääkäri Jyri Moilasen mukaan tiloja Rautavaaralta.
– Olemme kiinnostuneita tulemaan ja palvelemaan rautavaaralaisia, hän kertoi.
Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto kertoi, että Kuntalääkärit tulevat torstaina aamupäivällä tutustumaan virastotalon tiloihin. Virastotalolla on Murron mukaan kymmenen huonetta tyhjillään.
Valinnanvapauskokeilu voi helpottaa Rautavaaran mahdollista lääkäripulaa. Kysterin lääkäreitä on irtisanoutunut Kaavilla ja Kaavi eroaa Kysteristä vuonna 2019.
Se ei kuitenkaan helpota vuodeosastopulaa. Kaavilla on vuodeosastolla ollut 2–3 rautavaaralaista. Kaavin eron jälkeen lähimpään kysterikuntaan Pielavedelle on matkaa Rautavaaralta 120 kilometriä.
Murto toivoo, että Kuntalääkärit perustaisi oman yrityksen Rautavaaralle, kuten he ovat tehneet Kiuruvedelle ja Sonkajärvelle. Aluksi lääkäri ehkä kävisi Sonkajärveltä käsiin.

Kokeilu laajenee maaliskuussa Kaaville, Tuusniemelle ja Riistavedelle. Myöhemmin myös Joroisiin ja jollekin Kuopion kantakaupungin alueelle tai ehkä Saaristokaupunkiin. Vuorensolan mukaan kokeilua on tarkoitus laajentaa suuremman populaation alueelle, mutta myönnetyt rahat eivät riitä koko Pohjois-Savon ottamiseksi kokeiluun.
Kaavi, Tuusniemi ja Riistavesi ovat yhtenäistä talousaluetta, mikä voi Vuorensolan mukaan houkuttaa palvelujen tuottajia.
– Kaikki vaikuttaa kaikkeen, sanoo Vuorensola ja viittaa lääkäreiden liikehdintään Kaavilla ja nopeisiin suunnitelmiin valinnanvapauskokeilun laajentamiseksi.

Keskusteluissa on ollut myös nykyisen palvelusetelin laajentaminen esimerkiksi koskemaan henkilökohtaista budjettia. Jotta sosiaalipalvelut voidaan ottaa valinnanvapauskokeiluun, on tänä vuonna luotava toimintamalli sekä koulutettava henkilöstö. Asiakastyö olisi Vuorensolan mukaan mahdollista loppuvuodesta.
Kapitaatiokorvaus on hänen mukaansa maksettu Ylä-Savossa yksinkertaisen mallin mukaan eikä se ole tuottanut kiistoja palveluntuottajien kanssa yhtä paljoa kuin muualla Suomessa. Hän arvioi, että lopullinen kapitaatiokorvausmalli on kompromissi eri mallien väliltä.

Ylä-Savossa valinnanvapauskokeilu on mennyt Vuorensolan mukaan odotusten mukaisesti ja Kiuruvedellä odotukset ovat ylittyneet. Kiuruvedellä asuvat ovat myös todella tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Suurempien kaupunkien asukkaat ovat Vuorensolan mukaan olleet haluttomia vaihtamaan palveluntuottajaa.
Hänen mukaansa on mahdollista, että palveluntuottajien toiminta jatkuu, vaikka sote-uudistus ei toteutuisi.

Rautavaaran terveysaseman tilat on vuokrattu Kysterille, joten uusia tiloja etsitään virastotalolta.

Kommentit

 • Unto Murto

  Rautaavaaran kunta osallistuu valmisteluun ja on pienenä kuntana mukana kokeilussa osana KYSTERIn Koillis-Savon palveluyksikköä (Kaavi ja Rautavaara).

  Rautavaaran kunta suhtautuu myönteisesti myös yleislää- käritasoisen vastaanottotoiminnan ja suun terveydenhuol-lon valinnanvapauskokeiluun Rautavaaralla, mikäli KYSTERI päättää sisällyttää valinnanvapauskokeiluunsa toisen tai molemmat edellä mainituista palveluista.

  Jäämme odottamaan, mitä Kysterin johtokunta päättää Ylä-Savon valinnanvapauskokeilusta.

 • Unto Murto

  Kysterin johtokunta 2017-2021

  Hanna Helaste
  puheenjohtaja
  (varajäsen Mia Simpanen)

  Martti Kansanen
  varapuheenjohtaja
  (varajäsen Erkki Virtanen)

  Jorma Räsänen
  (varajäsen Eino Miettinen)

  Paula Tiihonen
  (varajäsen Juha Pelkonen)

  Matti Ahonen
  (varajäsen Rauni Pursiainen)

  Juhani Tähtivaara
  (varajäsen Risto Simonen)

  Sirpa Alho-Törrönen
  liike-elämän edustaja
  (varajäsen Seppo Pääkkö)

 • Kj Unto Murto

  Kaikille tiedoksi: Torstaina 18.1.2018 katsottiin yhdessä tiloja Kiinteistö Oy Rautavaaran virastotalosta: näytin kunnan omistamat tilat entiset Metsähallitukselle vuokratunut tilat ja yrittäjä Lauri Keinänen näytti entisiä nimismiehen tiloja apteekin yläpuolelta. Neuvottelut käytiin hyvässä ilmapiirissä Kuntalääkärit Oy Sonkajärven lääkäri Jyri Moilasen ja palvelupäällikkö Anne Kauppisen sekä yrittäjä Lauri Keinäsen kanssa. Nyt odotamme, mitä KYSTERIN johtokunta päättää Ylä-Savon valinnanvapauden laajentamisesta.

 • Unto Murto

  Valinnanvapauskokeilu toteutuu Rautavaaran kunnassa. Kunnanlääkärit Oy vuokrasi tilat yrittäjä Lauri Keinäseltä Virastotalolta. Kuntalaisille, yhdistyksille ja yrittäjille järjestämme yhteisen Infotilaisuuden asiasta keskiviikkona 11.4.2018 klo 15.00 alkaen. Olet lämpimästi tervetullut. Kohveet/Teet talon tapaan Cafe Konkelossa klo 14.30 alkaen.

Jätä kommentti

*