Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on nyt avattu, löydä oma ehdokkaasi!

Pohjoissavolainen kansallispuisto juhlii 40-vuotispäiväänsä – reittejä on kunnostettu

Sotkamon Hiidenportin kansallispuisto ja Rautavaaran Tiilikkajärven kansallispuisto juhlivat 40-vuotissyntymäpäiviään. Kansallispuistot viettävät pyöreitä vuosia viikon välein: Hiidenportti Suomen luonnon päivänä 27. elokuuta ja Tiilikkajärvi 3. syyskuuta.

Tiilikkajärven kansallispuiston luontoon ja kulttuurihistoriaan pääsee tutustumaan opastetusti juhlapäivänä. Tilaisuus alkaa kello 11 Sammakkotammen pysäköintialueella, missä on kahvitarjoilu. Kahvittelun jälkeen voi lähteä kiertämään joko lyhyemmän tai pidemmän reitin. Uiton kierto on pituudeltaan 7 kilometriä, kun taas Tiilikan kierto 18 kilometriä.

Oppaana kansallispuiston kierroksilla toimivat Metsähallituksen Marko Haapalehto ja Reino Juutinen. Reitit ovat helppokulkuisia. Molempien retkien aikana pidetään evästauko, joten omat eväät kannattaa ottaa mukaan.

Tiilikkajärven kansallispuisto perustettiin suojelemaan järveä, jonka mukaan puisto on nimetty. Järveä ympäröivät aapasuot ja erämainen harjuluonto.

– Viime vuosien retkeilybuumi on hyvä muistutus siitä, miten suuri merkitys luonnolla ja kansallispuistoilla on suomalaisten hyvinvoinnille, Metsähallituksen Luontopalveluiden erikoissuunnittelija Eeva Pulkkinen sanoo.

Kansallispuiston ylläpidosta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Viime vuosina puiston rakenteita on kunnostettu. Tiilikkajärvellä on varauduttu kasvaneisiin retkeilijämääriin tekemällä reittien kestävyyttä parantavia töitä kuluneen kesän aikana. Töitä on tehty noin kahden kilometrin verran, mistä suurin osa on pitkospuiden uusimista.

– Loppukesän aikana sorastetaan vielä polkuja. Suurin osa kestävöinneistä on tehty Autionkierron reitillä. Venäjänhiekalle puolestaan rakennetaan uutta isompaa puuliiteriä vastaamaan kasvaneeseen polttopuun menekkiin, suunnittelija Marko Haapalehto kertoo.