Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Pitäjäläisen KesäKimara täältä!

Suositun Tiilikkajärven kansallispuiston laajennussuunnitelma valmis – vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän

Tiilikkajärven kansallispuiston laajennuksen askelmerkit ovat valmiina. Laaja-alainen puistolaajennus vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

Jos suunnitelma toteutuu, puiston pinta-ala kaksinkertaistuu. Suunnitelmavaiheessa tehtiin laajennukselle aluerajaus, nostettiin esiin luonnonsuojelullisia arvoja ja hahmoteltiin vaikutuksia aluetalouteen ja luontomatkailuun. Osana suunnitelmaa listattiin myös kehittämis- ja investointisuunnitelma aina vuoteen 2031 asti.

Kansallispuiston laajennus toisi uusia elämyksiä kävijöille.

– Pumpulikirkko saataisiin uuden puiston sisälle. Tämä itsenäisyytemme juhlavuoden 100 Luontohelmeä -luontokohde, sivustaan haljennut hiidenkirnu, on suosittu luontokohde, joka kertoo luonnon jääkaudenaikaisista voimista, hankekoordinaattori Tiia Kampman Rautavaaran kunnalta kertoo.

Puistoon sisältyisi myös jääkauden ajan sulamisvesien muodostama kokonaisuus, joka yltäisi aina Löytynsuo-Maamonsuo Natura 2 000 alueelta Metsäkartanolle ja edelleen, puistorajauksen ulkopuolelle jäävään, Ylä-Keyritty -järven kaakkoispuolella sijaitsevalle Holinrotkolle saakka.

Nykyisessä puistossa merkittyjä reittejä on noin 20 kilometriä. Suosituin on päiväretkeilyyn sopiva noin seitsemän kilometrin mittainen Uiton kierto. Puistolaajennuksen myötä myös reittien määrä yli kaksinkertaistuisi. Uudet reitit liittäisivät yhteen nykyisen puiston sekä uuden laajennusosan päätyen nuorisokeskus Metsäkartanolle, jota on ehdotettu uuden puistoalueen luontokeskukseksi.

Tiilikkajärven kansallispuiston pinta-ala on tällä hetkellä 3 400 hehtaaria.