Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Pitäjäläisen KesäKimara täältä!

Luonnonperintösäätiö teki historiansa isoimmat kaupat Paavo Ruotsalaisen kotisaarena tunnetusta Aholansaaresta – "Tämä on poikkeuksellisen hieno kohde"

Luonnonperintösäätiö päätti hankkia pitkään luonnontilaisena kasvaneen 67 hehtaarin metsäalueen Aholansaaresta. Kauppa on Luonnonperintösäätiön kaikkien aikojen suurin, mutta kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen tässä vaiheessa.

Syväri-järvessä sijaitseva Aholansaari on tullut tunnetuksi Paavo Ruotsalaisen kotisaarena. Joonas Kokkosen säveltämä Viimeiset kiusaukset -ooppera sijoittuu Aholansaareen.

Luonnonperintösäätiö suojelee metsäalueen ja alue saa nimekseen Aholansaaren ikimetsä. Kuusivaltainen sekametsä on saanut kasvaa rauhassa pitkiä aikoja, ja osa puista on Luonnonperintösäätiön mukaan jopa 200-vuotiaita.

Suojelualue on luode-kaakko-suunnassa yli kilometrin pituinen. Metsän suojelullinen arvo on korkea jo alueen laajuuden vuoksi. Uuteen luonnonsuojelualueeseen kuuluu kolmatta kilometriä rakentamatonta rantaa sekä kymmenen pikkusaarta ja -luotoa.

Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila kertoo, että saaressa elää mielenkiintoinen kääpälajisto ja siellä tuoksuu kesäiltaisin valkolehdokki. Metsässä on lahopuuta, joka tarjoaa ravintoa ja pesäpaikkoja monille lajeille.

– Tämä on poikkeuksellisen hieno kohde, ei tällaista metsää enää oikein ole, Jussila sanoo.

Aholansaaren metsäalueen myi suku, joka on omistanut metsän 70 vuotta. Saari tunnetaan nykyisin rippileiritoiminnastaan. Sitä ja Paavo Ruotsalaisen perintöä pitävät yllä saaren eteläpuolella toimivat järjestöt.

Saaressa sijaitsee myös kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta: Paavo Ruotsalaisen talo sekä Kleofas Hyvämäen kesäpappila. Paavon pirtin ensimmäiset osat on rakennettu 1830-luvulla.

Aholansaareen on kesäisin säännöllinen laivayhteys ja talvikaudella jäätie.