Surfia ja jumppaa

Vanhusten viikolla on pitkät perinteet, ensimmäinen vanhustenpäivä järjestettiin jo syyskuussa 1954 Helsingissä. Vuonna 1959 päivää vietettiin jo useammalla paikkakunnalla ja 1972 alkaen tapahtuma muuttui valtakunnalliseksi vanhusten viikoksi, jota juhlitaan monin eri tavoin ympäri Suomea lokakuun alussa. Viikon ajatuksena on kiinnittää huomioita vanhenemiseen, vanhuksiin ja heitä koskeviin asioihin sekä vanhusten asemaan yhteiskunnassa.

Rautavaaralla oli ohjelmaa koko viikolle, tiistaina kirjastolla jumpattiin niin kehoa kuin mieltä. Vapaa-aikatoimen Kirsi Karvisen pitämä jumppa veti puoleensa jo ennestäänkin liikuntaa harrastavia kuten säännöllisesti ja monipuolisesti liikkuvan Pekka Korhosen. Korhonen käy jumpassa, pyöräilee, hiihtää ja liikkuu luonnossa. Myös jumppaan osallistuneet Raimo Karppinen ja Juha Kuosmanen kannustavat kaikkia liikkumaan, sillä liikunta lisää vireyttä ja liikunta kykyä.

– Liikunnasta on hyötyä aina ja ryhmässä tulee varmasti tehtyä, Karppinen muistuttaa.

Vanhus- ja vammaisneuvosto järjestämä Senior Surf- tapahtuma, kokosi reilun joukon asiasta kiinnostuneita. Osallistujia mietitytti muun muassa tietosuoja, ohjelmapäivitykset ja asioinnin siirtyminen nettiin, myös digitalisaation hyviä puolia huomattiin.

Osa palveluista, kuten pankki, uutiset, säätiedotus ja facebook ovat monella jo päivittäisessä käytössä. Jos lähipiiristä ei löydy neuvojaa, niin kansalaisopisto ja Inva-kerho tarjoavat opastusta tietokoneen ja puhelimen käyttöön. Tuula Kainulainen Inva-kerhosta arveli netin käytön pelottavan iäkkäämpiä, turvallisuuskysymykset ja että laitteen sekaisin meno nousevat päällimmäisiksi huoliksi.

– Päivittäinen harjoittelu ja säännöllinen tuki laitteen käyttöön voisivat auttaa iäkkäämpiä käyttämään nettipalveluita, Kainulainen kertoo.

Liikunnasta on hyötyä aina ja ryhmässä tulee varmasti tehtyä.

Raimo Karppinen

Somen myötä uudenlainen yhteyden pito läheisiin voi auttaa pysymään mukana heidän arjessaan. – Lasten ja lastenlasten kanssa tulee pidettyä yhteyttä joka päivä, kirjeiden tai puhelujen varassa se jäisi vähemmälle. Heti näen mitä he ovat puuhanneet, Anneli Malinen iloitsee.

Malinen on kokenut julkispalveluiden digitalisaation jopa helpottaneen elämää, sillä suurinta osaa palveluista voi käyttää nyt kotoa käsin.

Asiantuntijana opastusta antamassa ollut Kalle Kärkkäinen muistutti, että suurin este uuden oppimiselle on se, ettei uskalla tehdä niitä omasta mielestä tyhmiä kysymyksiä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä