Maalissa aamun sarastaessa

Maastopyöräily: Nilsiäläiselle Mika Taskiselle Tahko MTB:n yö oli raastava kokemus, mutta samalla myös upea elämys.

Tahko MTB

– Tämä saa olla viimeinen kerta.

Nämä sanat kirposivat nilsiäläisen rakennusasiantuntijan Mika Taskisen suusta, kun hän kipusi kauniin kesäyön aamuvarhaisella viimeistä uuvuttavaa El Grande -nousua tunnottomin jaloin Tahko MTB-maastopyöräilyn 60 kilometrillä.

Maalissa mieli kuitenkin muuttui.

– Tämä oli sittenkin aikamoinen elämys.

Raastavalle viiden tunnin, kuudentoista minuutin ja 30 sekunnin matkalle mahtui monenlaisia kokemuksia.

– Kinahmin pimeillä kuusikkopoluilla sai olla tarkkana lamppujen kanssa. Reittiöllä lämpötila laski ennen auringonnousua kymmenen asteen alapuolelle. Tuli varmaankin oltua jarruilla vähän liikaa, sillä aikaa hukkaantui reitille 40 minuuttia enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin valoisaan päiväsaikaan.

 

Taskinen osallistui Tahko MTB:n suureen kesätapahtumaan neljännen kerran ja aikoo ilmestyä starttiviivalle ensi vuonnakin, mutta ei enää yöllä.

– Pitää katsella vähän sääennusteita ja tehdä ratkaisut sen mukaan. Päivällä lämpimämmässä kelissä ja isommassa porukassa ajaminen on mukavampi vaihtoehto tavan harrastajalle.

Taskinen ei ehtinyt kovin pitkään jalkojaan palauttelemaan rajun rypistyksen jälkeen, sillä lyhyiksi jääneiden kolmen tunnin aamu-unien jälkeen mies suuntasi auton keulan kohti pohjoista.

– Serkkujen luokse kylään Puolangan Joukokylään ollaan ajelemassa, kuusi tuntia maaliin tulon jälkeen Sukevalta tien päältä tavoitettu Taskinen kertoi.

Nilsiäläinen Marja Räsänen osallistui Tahko MTB:hen jo viidennentoista kerran.

– Yhtään tapahtumaa ei ole jäänyt väliin 2006 alkaneessa maastopyöräilyinnostuksessa. Kahdella ensimmäisellä kerralla matkana oli 45 kilometriä, mutta sen jälkeen olen polkenut aina 60 kilometrin taipaleen. Harjoittelu on tuottanut ilmeisesti tulosta, sillä tänä vuonna irtosi ennätysaika 4.26.

 Räsästen perheessä Tahko MTB -pyöräilyllä on ollut aina tärkeä asema kesän kuntoiluissa. Kansallisen tason suunnistajana tunnetulta Markukselta on jäänyt vain yksi kerta väliin seitsemäntoista vuoden kisaruletissa. Tämän vuoden tapahtumaa väritti polttariporukan yllätysisku.

– Kaverit löivät puolimatkassa minulle kompassin ja kartan kouraan. Pyörä piti jättää reitin varrelle ja laittaa töppöstä toisen eteen metsän hämäryyteen piilotettujen rastien löytämiseksi.

Parinkymmenen minuutin pysähdyksestä huolimatta Räsänen polki 60 kilometrin reitin kirkkaasti alle neljään tuntiin.

– Maastopyöräily tuo mukavaa vaihtelua suunnistusharjoitteluun, viimeisiä poikamiespäiviä viettävä suunnistustaituri kertoi.

Räsänen aikoo viedä tänä kesänä vihille kihlattunsa Alma Toivosen, joka suoriutui 60 kilometrin mittaisesta aviovaimon soveltuvuustestistä erinomaisin arvosanoin. Neljän ja puolen tunnin pintaan naksahtanut aika oli debytantilta mahtava suoritus.

– Ensimmäista kertaa oltiin mukana, mutta kokemus oli miellyttävä. Ei tullut kramppeja eikä pahempia kaatumisia pientä pyllähdystä lukuun ottamatta. Ensi vuonna pitää päästä ehdottomasti uudelleen mukaan, oman suunnistusuransa kolme vuotta sitten polvivammaan lopettanut Toivonen tunnelmoi.

 

Tahko MTB:n tapahtumapäällikkö Hannu Airila loisti tyytyväisyyttä kettinkien löystyttyä.

– Kaikki sujui suunnitelmien mukaan pientä reitin merkkauksen kauneusvirhettä lukuun ottamatta. 1600 ilmoittautunutta, 1500 matkaan lähtenyttä ja paljon hyvää palautetta.

Airila uskoi, että koronan hellittäessä ensi kesänä päästään palaamaan takaisin huippuvuosien kahdentuhannen osanottajan lukemiin.

– Nyt kootaan kilpailijoiden, talkoolaisten ja yhteistyökumppaneiden palautteet yhteen ja aletaan suunnitella uutta ohjelmarunkoa kasaan.

Airilan mukaan suurin potentiaali on lasten Mini MTB:ssä, mikä veti tänä vuonna mukaan jo 200 starttaajaa ja mielenkiinto sarjaa kohtaan tuntuu lisääntyvän koko ajan.

Tahko MTB:n tämän vuoden tunnetuimpia julkkiksia olivat elämysseikkailijat Mikko ”Peltsi” Peltola ja Riku Rantala.

 

Päälähtöjen voittajia olivat 240 kilometrillä Mikko Sakala (11.55,55) ja Hanna Salminen (16.51,27), 120 kilometrillä Henri Ojala (4.58,20) ja Jenni Korhonen (6.29,07), 85 kilometrillä Johannes Kuitunen (4.16,07) ja Eve Lahti (4.57,09) sekä 60 kilometrillä Niko Heikkilä (2.21,05) ja Sini Alusniemi (2.48,08).

Ojala voitti Tahko MTB:n kymmenennen kerran ja päätti siihen menestyksekkään kilpailu-uransa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä