Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Pitäjäläisen KesäKimara täältä!

Uuden malliset Rautavaara päivät

Kesätapahtuma: Rautavarapäivät toivat eloa, väriä ja yhteisöllistä tunnelmaa kylänraitille.

Rautavaara päivät elävöittävät kerran vuodessa kylän raitin sekä pitäjän syrjäisempiäkin kolkkia erilaisin tapahtumin. Rautavaara päivien kestosta oli ihmisillä monenlaista näkemystä, mutta ohjelmaa vaikutti olevan perjantai illasta sunnuntaille asti, päätapahtuman sijoittuessa lauantaille. Perjantaina olivat muun muassa perinteinen beachvolley turnaus Tiilikan kentällä ja erityisesti nuorisolle suunnattu Vaarafest. Pikku festareiden esiintyjänä ollut Brädi kuitenkin veti paikalle myös varttuneempia nuoria ja taisipa siellä eräänkin mummon polvet notkahdella ja kädet nousta ilmaan suomirapin tahtiin.

Rautavaara päivät uudistuivat pandemian myötävaikutuksella hybridimallisiksi eli tapahtumaa pääsi seuraamaan terveysturvallisesti YouTuben kautta striimattuna. Uutena ohjelmana oli myös Koko kylän picnic, joka sai muutaman rohkeimman saapumaan puistoon viltit ja eväskorit kainalossa. Ja mikä mukavinta, sai eväskoreihin nokkaansa tunkeva tutkivajournalisti, myös osansa mansikoita. Perinteisempiä juttuja olivat ihastuttavat myyntikojut ja kahviot torilla sekä vanhojen traktoreiden kulkue ja esittely. Kulkueeseen jo vuosia osallistunut Seppo Toivanen on innokas traktorimies ja arvostaa patinaa pellin pinnassa.

– Imago männöö, jos on liian kiiltävä pinta, hän naurahtaa.

Tänä vuonna oli myös useampi kirjallisuus tapahtuma, kuten Eerika Korhosen Luontoyhteys-kirjan julkistamistilaisuus kirjastolla. Korhosen vanhempien juuret ovat Rautavaaralla ja hänen omien sanojensa mukaan häntä on raahattu 3 kuukauden ikäisestä asti näihin maisemiin. Nuorena hän koki Rautavaaran piinallisen tylsäksi. Tuo tylsyys, luonnossa vietetty aika ja siitä syntynyt luontoyhteys ovat kuitenkin kantaneet häntä läpi elämän. Toimintaterapeuttina työskentelevä Korhonen on hakenut oppia luontoyhteyden terveysvaikutuksista Japanista asti, jossa luonnon tervehdyttävä vaikutus on hoksattu jo 80-luvulla. Omat kokemukset ja opiskelu aiheesta ovat nyt tiivistyneet kansien väliin tarjoten apuvälineen lukijalleen, niin luontoyhteyden löytämiseen, vahvistamiseen tai vaikkapa syvempään ymmärrykseen itsestään.

Uutena osuutena nähtiin myös videoituja esityksiä ja kirjailija Antti Heikkisen haastattelu.

Uutena osuutena nähtiin myös videoituja esityksiä ja kirjailija Antti Heikkisen haastattelu. Heikkinen on lupautunut kirjoittamaan Rautavaaran 150-vuotisjuhlan kunniaksi Rautavaara-kirjan. Onhan se varsin kutkuttava ajatus, että yksi aikamme huippu kirjailija pukee sanoiksi Rautavaaran tarinan. Heikkinen on saavuttanut jo vankan lukija kunnan, joten on syytä olettaa, että Rautavaara tulee tutuksi ympäri Suomen. Rautavaara päivät ovat edelleen katsottavissa YouTubessa.