2
Riitta Roininen, Seppo Toivanen, Rauni Pursiainen, Henri Ruotsalainen, Kirsi Karvinen ja Jukka Korkalainen kokoontuivat kauniisti soivan pianon äärelle miettimään miten sitä voidaan jatkossa hyödyntää. Hanna Parviainen
Katso isompi kuvaArmas Maasalon piano soi jatkossa Rautavaaran valtuustosalissa. Hanna Parviainen
Rautavaaran Kotiseutuyhdistys ry lahjoitti professori Armas Maasalon pianon Rautavaaran kunnalle pienimuotoisen kahvitilaisuuden kera viime keskiviikkona.
Kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Korkalainen ottivat pianon ilahtuneina vastaan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Rauni Pursiaiselta ja sihteeri Seppo Toivaselta.
Kotiseutuyhdistys oli sattumusten kautta saanut mahdollisuuden ostaa kyseinen piano. Riitta Roininen oli saanut vinkin myytävänä olleesta pianosta ja myyjäksi oli osoittautunut Maasalon lapsenlapsenlapsi Aaron Almquist.
Almquist oli ehtinyt jo luvata pianon eräälle toiselle ostajalle harjoituspianoksi. Roinisen kanssa keskusteltuaan hän oli pyörtänyt tuon lupauksen kuullessaan, että piano pääsisi Maasalon syntymäkuntaan arvoiselleen paikalle.
Almquist oli kertonut pianon olleen erityisen tärkeä Maasalolle, hän oli jopa siirrättänyt pianon vuosittain kesähuvilalleen.
Pianon tuleva käyttö ja Maasalon muistaminen saivat ideat lentelemään tilaisuuden päätteeksi. Kuullaanko kenties jo ensi joulun alla Maasalon säveltämää musiikkia Rautavaaralla?
Professori Armas Maasalo oli Rautavaaralla 28.8.1885 syntynyt säveltäjä ja urkuri. Rautavaaralta Maasalon tie vei Sakkolan ja Viipurin kautta Helsinkiin, jossa hän asui ja työskenteli aina kuolemaansa saakka.
Maasalo oli monitaituri musiikin alalla ja erittäin työteliäs mies. Ahkeran sävellystyön lisäksi hän toimi muun muassa musiikinopettajana, kansalliskuoron johtajana, urkurina sekä useissa luottamustehtävissä ja laulujuhlien johtajana ja -tuomarina.
Maasalo tunnetaan etenkin hengellisestä musiikista. Suurelle yleisölle tunnetuimpia sävellyksiä ovat Joulun kellot ja Tule kanssani, Herra Jeesus.