keskiviikko 26.2.2020 Nestori

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Muutokseen herännyt motivoi. Sanni Toivanen pitää tavoitteista niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Senioripuiston laitteet ovat Sanni Toivasen havaintojen mukaan vielä vähällä käytössä, mutta viereisessä palvelutalossa sijaitsevassa Voimatuvassa kuntoillaan joukolla.

Rautavaaran kunnan sosiaalipalveluiden fysioterapeuttina heinäkuun alussa aloittaneen Sanni Toivasen työssä punaisena lankana on edesauttaa sitä, että asiakas pysyy toimintakykyisenä – myös ikääntyessä.
Toivanen korostaa, että toimintakykyyn on ikääntyessäkin tärkeää kiinnittää huomiota liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti.
– Monesti ajatellaan, että kun on jo ikää, niin ei tarvitse enää tehdä juuri mitään kuntonsa eteen. Ikääntyessä lihasvoima kuitenkin vähenee, joten on tärkeää tehdä esimerkiksi voimaharjoittelua, jotta toimintakyky säilyy, ja näin voidaan ehkäistä vaikkapa kaatumisia ja asua pidempään kotona, toteaa Toivanen.

Kohderyhmään kuuluvien ikääntyneiden tavoittamiseksi on mietitty käytäntöjä, joiden avulla mahdollisesti myös vähemmän tai ei lainkaan liikkuvia saisi aktivoitua.
– Tavoitteena on löytää oikeita väyliä, joiden kautta ennaltaehkäisevää työtä olisi fiksuinta toteuttaa. Yksi niistä on kirjekokeilu, eli meiltä lähtee liikuntakirje 75–80-vuotiaille kuntalaisille. Siinä tiedotetaan muun muassa tulevasta Unelmien liikuntaviikosta, jonka aikana järjestetään senioreille Touhutorstai, vanhustenviikon tapahtumista, Voimatuvasta, kaatumisen ennaltaehkäisystä ja ravitsemuksesta.
Kokeilu on poimittu Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -kärkihankkeen kautta saaduista toimintamalleista, joita kokeillaan kunnissa.
Ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille suunniteltu kuntosali Voimatupa Palvelutalossa on saanut hyvän vastaanoton. Ryhmiä vetävät pääsääntöisesti vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Toivanen voi syksyllä kouluttaa lisäohjaajia käytyään ensin itse kouluttajakoulutuksen. Vapaaehtoisille on luvassa koulutusta myös iäkkäiden ulkoiluttamiseen.

Sosiaalitoimen fysioterapeutti työskentelee kotihoidon asiakkaiden ja asumispalveluyksiköissä asuvien parissa, mutta hän tekee myös ennaltaehkäisevää työtä.
Työkenttä on pienessä kunnassa laaja. Siihen voi kuulua esimerkiksi henkilökohtaisten tehostettujen kuntoutusjaksojen ohjaamista asiakkaan kotona, jos toimintakyky on jo heikentynyt tai vaarassa heikentyä.
Työssä tavoitellaan asiakkaan omaa aktiivisuutta. Asiakas ei aina ole valmis muutokseen, jolloin avainasemaan nousee taito asiakkaan kohtaamiseen.
– Pelkkä teoriatieto ei näin laaja-alaisessa työssä riitä. On iso hyöty, jos pystyy poimimaan asiakkaan arjesta ne oikeat asiat, jotka voisivat motivoida häntä. On myös paras kiitos itselleni, jos olen huomannut, että olen saanut ”lamppuja syttymään”.

Urheilu ollut lähellä Toivasen sydäntä pienestä pitäen, ja etenkin jalkapallo. Hän aloitti lajin Raikussa kuudella luokalla ollessaan. Tulevalla kaudella hän pelaa futsalia eli salissa pelattavaa jalkapalloa Kuopion Palloseuran naisjoukkueessa.
– Ykköstasolta lähdemme ja tavoitteenamme on olla kahden vuoden sisällä liigassa.

Kommentit

 • Unto Murto

  Hieman taustaa: SUOMI TÄYTTI 100-VUOTTA JA RAUTAVAARAN KUNTA TÄYTTI 12.9.2017 143-VUOTTA SEKÄ VOIMATUPA AVATTIIN 9.11.2017

  Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlittiin Rautavaaran pienkunnassa kahvitarjoilun merkeissä avaamalla Ikäihmisille suunniteltu harjoitustila Palvelutalo Lepolan alakerrassa/entisessä ambulanssin tallissa. Kunnan asukasluku 30.9.2017: 1.705 asukasta. Tästä yli 65-vuotiaita on 36,2 % eli 618 hlöä.

  Uuden Paloaseman tiloihin siirtyi 1.8.2017 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Ensihoitokeskuksen alainen ambulanssitoiminta.

  Kunnanhallitus myönsi tähän ikäihmisille suunniteltuun harjoitustilaan Valtionkonttorin erillisrahoitusta yhteensä 85.000 euroa. Rakennustöihin 60.000 euroa ja ikäihmisille suunniteltujen kuntoilulaitteiden ja mattojen hankintaan 25.000 euroa. Kokonaiskustannukset pysyivät hyvin raamissa olen yhteensä 60.000 euroa. Harjoitustilan nimikilpailun voitti ehdotus VOIMATUPA.

 • Unto Murto

  Herätys. Tämä kirja on erittäin tärkeä. Varsinkin nyt, kun Suomessa puhu-taan Vanhustenhuollon parantamisesta. Käsikirja tulevaisuuden kuntien digitalisaatioon -verkkojulkaisu on vapaasti jaettavissa henkilöstölle, luottamushenkilöille, sidosryhmille ja muille kumppaneille! #kuntiendigitalisaatio http://esitteet.luode.fi/kuntien-digitalisaatio/#

 • Unto Murto

  STM:n lakiesityksen mukaan laki tulisi voimaan 1.8.2020, jolloin kaikissa ympärivuorokautisen tehostetun hoivan yksiköissä tulisi olla vähintään 5 hoitajaa kymmentä asiakasta kohden. Mitoitus 0,7 tulisi voimaan 1.4.2023 alkaen. Jos asiakkaan kunto heikkenee, hoitajien määrää tulee tarkistaa ylöspäin.

  Tukityöt, kuten siivous, ruoan valmistus sekä pyykki- ja kiinteistöhuolto eivät kuulu hoitajien tehtäviin.

  Hoitajien tulee keskittyä vanhusten avustamiseen päivittäisissä toiminnoissa. Hoitajien työhön laskettaisiin hoitoon, huolenpitoon ja kuntoutukseen liittyvät tehtävät sekä asiakkaan palveluntarpeen arviointi ja kirjaukset. Rahaa on löydyttävä Valtion vuoden 2020 bdjetista siihen, että vanhukset saavat inhimillisen hoidon ja palvelut, jotka heille on luvattu. Myös hoitajien on saatava työolot, joissa työn tekeminen on mahdollista. Vanhuspalvelulakia ja Työturvallisuuslakia ei voida loputtomasti rikkoa.

Jätä kommentti

*