keskiviikko 5.8.2020 Salme, Sanelma

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Monot jalkaan ja ladulle! Rautavaaralla hiihtokausi päättyi vasta toukokuun puolella.

Matti Korkalainen ja Elias Angeria kävivät hiihtämässä 2.5. vielä 36 kilometriä heti aamusta.

Rautavaaran Hankamäessä asustaa 38-vuotias Matti Korkalainen, jolle koronarajoitukset eivät ole tuoneet muutoksia arkeen, ei ainakaan negatiivisia. Huhtikuun alussa Matti jäi etätöihin kotiinsa ja lempiharrastukselle hiihdolle jäi paremmin aikaa. Työpäivän pystyi aloittamaan hiihdolla, jolloin ladutkin olivat parhaimmillaan. Työmatkat Varpaisjärvelle Matti oli tosin hyödyntänyt poikkeamalla joko Tahkon tai Rautavaaran laduille.

Hiihtoinnostus iski Mattiin varsinaisesti vuonna 2007, hänen asuessaan Varpaisjärvellä.
– Ladut menivät ihan takapihalla, niin päätin kokeilla. Ensimmäisenä vuonna hiihdin 2000 kilometriä ja seuraavina vuosina 5000 kilometriä, Matti kertoo.
Tänäkin vuonna tavoite oli ennallaan, mutta kun hiihtokelit Rautavaaralla jatkuivat, niin kilometrit sen kuin kertyivät. 2.5. tuli 7007,5 kilometriä täyteen. Samaisena päivänä Rautavaaralla oli vielä ajettu 1, 2 ja 3 km hiihtoladut. Moisiin lukemiin on tarvittu reilut kaksi tuntia hiihtoa, lähes joka päivä puolen vuoden ajan.

Toisinaan Matti on saanut hiihtokaveriksi siskonsa pojan, 12-vuotiaan Elias Angerian, jolla tänä talvena on kertynyt reilut 3000 kilometriä hiihtäen.

Rautavaaran ladut ovat saaneet tänä talvena kiitosta ja hiihtäjiä on riittänyt kauempaakin. Monilla paikkakunnilla eteläisessä Suomessa hiihtokausi jäi kokonaan välistä tai hiihtämään päästiin varastoidulla lumella rakennetuilla ladun pätkillä. Myös Tahkolla hiihtoreitit olivat tavanomaista lyhyemmät.
Monia hiihtokilpailuja on peruttu vähäisen lumen vuoksi, mutta Rautavaaralla olisi voitu pitää kisat vielä vaikka vappuna.

Erikoista talvea ihmeteltiin, myös Rautavaaran latujen hoidosta vastanneen Aki Karmitsan kanssa, kunnes hetken aikaa ajopäiväkirjaansa tarkasteltuaan Aki totesi, että tämä on ollut oikeastaan ihan tavallinen talvi Rautavaaralla. Viime vuonna latujen ajo on lopetettu viikkoa aiemmin, toissa vuonna 30.4. Puolen vuoden pituiseksi hiihtokauden venytti varhain satanut runsas lumimäärä. Latuja päästiin ajamaan hyvissä ajoin ja saatiin tampattua hyvät pohjat, se pelasti ladut maaliskuun lämpimiltä säiltä, Aki summaa.

Lue lisää 7.5. Pitäjäläisestä.

Jätä kommentti

*