keskiviikko 29.1.2020 Valtteri

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

”Minä lupaan ja vakuutan…” Karjalan lennoston valatilaisuus järjestettiin Rautavaaran lentokeskuksella.

Kymmenkunta nuorta antoi valan sijasta sotilasvakuutuksen.

Lauantaina 17. elokuuta Rautavaaran lentokeskuksella vietettiin maanpuolustusjuhlaan huipentunutta Karjalan lennoston sotilasvala- ja vakuutustilaisuutta. Ennen valatilaisuutta päivän juhlallisuudet aloitettiin puolustusvoimien, Rautavaaran kunnan ja kansalaisjärjestöjen seppeleiden laskemisella sodassa kaatuneiden muistoksi Rautavaaran sankarihautausmaalla sankarivainajien muistomerkillä.

Itse valatilaisuudessa pari sataa heinäkuussa aloittanutta alokasta vannoi sotilasvalan ja kymmenkunta antoi sotilasvakuutuksen. Valassa nuoret vannoivat olevansa Suomen valtakunnan luotettavia ja uskollisia kansalaisia kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä.
Sotilasvakuutuksessa, joka on vaihtoehtoinen lupausmenettely esimerkiksi uskontokuntiin kuulumattomille tai harvinaisempiin uskontokuntiin kuuluville henkilöille, alokkaat vannoivat luotettavuuttaan ja uskollisuuttaan Suomen valtakunnan kansalaisina kunniansa ja omantuntonsa kautta.
Omaisia paikalla oli tilaisuutta seuraamassa kokonaisuudessaan noin viitisen sataa henkilöä.

Lennoston komentaja eversti Timo Herranen piti puheen maanpuolustusjuhlissa.

Valajoukot vastaanotti lennoston komentaja eversti Timo Herranen. Kenttähartauden toimitti Karjalan lennoston sotilaspastori Tommi Wihinen ja valan esilukijana toimi Rautavaaran kunnan hallintojohtaja Jenna Hattunen.
Tilaisuudessa otettiin esille veteraanien tekemä suuri työ ja heidän tekemänsä uhraukset Suomen itsenäisyyden puolustamisessa ja varmistamisessa sotien aikana, sekä siitä varsin huolestuttavasta ilmiöstä, miten paljon sotilaallinen aktiivisuus on lisääntynyt ja tulee todennäköisesti lisääntymään maailmanlaajuisesti nykypäivänä.
Vaikka sodan todennäköisyys Suomessa ei ole suuri, alokkaita muistutettiin sotilasvalojen velvoitteista ja vastuun kantamisesta mahdollisen kriisitilanteen aikana.

Valatilaisuuteen kuului osana ohimarssi ja Hornet-hävittäjän ylilento.

Tilaisuuteen kuului myös ohimarssi, jonka ottivat vastaan lennoston komentajan ohella Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen sekä sotaveteraani Pentti Oksman. Oksman oli osallistunut aikoinaan sekä jatko-, että Lapin sotaan, ja suorittanut monien muiden nuorimpiin ikäluokkiin kuuluvien tavoin armeijan loppuun vasta sodan jälkeen.
Paraatijoukkoja komensi Suojausyksikön päällikkö majuri Marko Kontkanen.
Ohimarssiin kuului osana myös F/A-18 Hornet hävittäjän ylilento. Ohimarssin jälkeen yleisö pääsi ihailemaan Hornetin soololentoesitystä.
Näyttävä ja varsin vaikuttava soololento oli aikaisemmin palkittu heinäkuussa kahdella palkinnolla Iso-Britanniassa järjestetyssä Royal International Air Tattoo eli RIAT -tapahtumassa.

Kaksi palkintoa arvostetussa RIAT-tapahtumassa saanut Hornet-hävittäjän soololentoesitys oli järisyttävää katseltavaa.

Lentonäytöksen jälkeisen kenttälounaan päätyttyä tilaisuudessa siirryttiin maanpuolustusjuhlaan, jossa puheita pitivät kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen, maakuntajohtaja Marko Korhonen sekä komentaja eversti Timo Herranen.
Sekä Ruotsalainen, että Korhonen kiittelivät puheissaan sitä, että Rautavaara oli saanut kunnian olla järjestämässä Karjalan lennoston valatilaisuutta. Varsinkin Korhonen painotti sitä, miten tärkeää nykypäivänä pienten kuntien vahvistaminen ja esille tuominen on.
– Rakentamalla nykypäivää, rakennamme tulevaisuutta, hän totesi.

Kommentit

 • Unto Murto

  Positiivista Pöhinää kunnalle ja koko Pohjois-Savolle oli tämä Karjalan Lennoston valatilaisuus 17.8.2019. Hienoa, kun Kunnanhallituksen päätös johti maaliin. Kunnanhalli-tus päätti 22.02.2016 (§ 48) ilmoittaa Karjalan lennostolle:

  1. Rautavaaran kunnalla on kiinnostusta ottaa vastaan lennoston valatilaisuus vuonna 2019 edellä esitetyissä puitteissa.

  2. Pitopaikaksi esitetään Rautavaaran Lentokeskusta, joka tarjoaa erinomaiset puitteet lennoston valatilaisuudelle. Lentokeskuksen purje- ja moottorilentotoiminta sekä kevyt ilmailu, laskuvarjourheilu ja lennokkiharrastus tukisivat tätä.

  3.Valatilaisuus tulee suunnitella osaksi Rautavaaran kun-nan 145 vuotisjuhlaa vuonna 2019. Rautavaaran lentokes-kus tarjoaa purje- lentäjille muista valtakunnallisesti mer-kittävistä harrasteilmailukes- kuksista poiketen vapaan ilmatilan.

  Vaikka 50 kilometrin päässä toimii vilkas Rissalan sotilas-kenttä, saavat purjelentäjät omalla reviirillään, purjelen-toalueella, lähes rajattomat toimintaedellytykset ruuhka-suomen taistellessa ilma- tilansa sadoista metreistä. Osansa tästä kiitoksesta saa tietenkin harrasteilmailuun myönteisesti suhtautuva Kuopion lentoasema ja Karjalan lennosto.

Jätä kommentti

*