keskiviikko 5.8.2020 Salme, Sanelma

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Maskeja valmistetaan myös paikallisesti

Hengityssuojainten ja kasvomaskien tarve on lisääntynyt koronavirusepidemian vuoksi.

Rautavaaran kunta kartoitti viime viikolla alueen yrittäjien mahdollisuuksia kankaisten kasvomaskien valmistamiseen.
Vanhustyön johtaja Kaija Leskisen mukaan kunta onkin saanut yhteydenottoja niin paikallisilta yrittäjiltä kuin kunnan ulkopuoleltakin. Yksi tarjous on jo johtanut tilaukseen.

Vanhustyön johtaja Leskinen tähdentää, että kankaiset kasvomaskit eivät ole virallisia hengityssuojaimia.
– Kun hoidamme vanhusasiakkaita, pitää olla kirurgiset suu-nenäsuojaimet ja tarpeen mukaan venttiileillä varustetut hengityksen suojaimet sairastuneiden hoitoon. Kasvomaskeja käyttämällä hyöty tulee siitä, jos vielä oireeton kantaja vaikka yskii, niin silloin yskimisen mukana ei levitetä virusta, toteaa Leskinen.
Kunnan kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden käyttöön on suu-nenäsuojaimia ja hengityssuojaimia vielä entistä varastoa.
Täydennystä on tulossa lähiaikoina, kun Servica Oy toimittaa Huoltovarmuuskeskuksen Kiinasta tilaamia suojaimia, jotka soveltuvat kotihoidon käyttöön. Suojaimia saadaan asukasluvun suhteessa eli Rautavaaralle tällä erää noin 700 kappaletta.

Kotihoidon henkilöstö käyttää Leskisen mukaan kertakäyttöisiä suojaimia säännöllisesti, kuten sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut. Suu-nenäsuojaimien tarve on vajaa kolmekymmentä kappaletta päivässä, kun suojus vaihdetaan uuteen tauoilla.
Asumispalveluissa käytetään suojainta ja suojahanskoja, jos henkilöstöä siirtyy yksiköstä toiseen.
– Sen takia, jos sattuu olemaan, että joku on altistutunut, niin virus ei leviä toisesta yksiköstä toiseen.
Leskisen mukaan entisen suojainvaraston ja tulossa olevan täydennyksen sekä kankaisten kasvomaskien voimin pärjätään kohtuullisen hyvin nykyisessä tilanteessa.
–  Tarve riippuu siitä, tuleeko sairastuneita. Jos meille tulee koronaan sairastunut eli puhutaan eristystilanteesta, niin silloin suojaimia menee paljon enemmän. Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, kertoi Leskinen tämän viikon tiistaina.

Paikallinen yrittäjä, jolta Rautavaaran kunta tilasi sadan kappaleen erän kankaisia kasvosuojaimia, on Minja ja Satu Smuran sisustus- ja kodintekstiilialan yritys Home Like Heaven.
Sisaruskaksikko oli kevättalven kuluessa jo ehtinyt ideoimaan suojaimien valmistusta ennen kuin edes tiesi, tuleeko niille olemaan tarvetta.

Lue koko juttu 16.4. Pitäjäläisestä.

Kommentit

 • Unto Murto, kj-emeritus

  Elämme nyt poikkeusoloissa ja on erittäin hyvä asia saada kasvomaskeja omasta kunnasta. Koronavirusepidemian osalta taas tärkeintä on varmistaa vanhusten turvallisuus ja hoitohenkilöstön riittävä määrä.

  Jos epidemia aiheuttaa hoitohenkilöstölle massiivisia sairauspoissaoloja, tulee ongelmaksi henkilöstön riittävyys vanhusten hoivassa ja sosiaalitoimessa.

  Mistä saadaan korvaava henkilöstö, löytyisikö sopivia henkilöitä muista kunnan tehtävistä vapautuvista työntekijöistä. Se on selvitettävä.

  Valmiuslain tultua voimaan henkilöitä voidaan myös määrätä töihin.

 • Unto Murto, kj-emeritus

  Pohjois-Savon alueella on todettuja tartuntoja THL:n mukaan 111 (17.4.) Osa tartunnan saaneista on jo parantunut. THL:n mukaan KYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 18 henkilöä, joista 7 tehohoidossa (16.4.). Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen. Erityisvastuualueella on kuollut 17 koronapotilasta (16.4.) THL:n tietojen päivittymisessä on viiveitä.

 • Unskin kynästä

  Häpeä Suomelle,että vanhuksia hoitavat mm. Hoiva-kotien henkilökunta ym.eivät voi pitää suojavarusteita,kun niitä ei ole. Eikä tietenkään muutkaan niitä tarvitsevat. Kuitenkin hehkutellaan,miten hyvin meillä on tämä koronavirus hoidettu. Aikamoinen paradoksi.

 • Unto Murto

  Sairaanhoitajat ja lääkärit kertovat karusta todellisuudesta potilastyössä.

  ”Suojavarusteita ei ole ollut saatavilla, joten tilalle on tarjottu muun muassa sadetakkeja.”

  ”Meille painotetaan, ettei koronapotilasta saa alkaa elvyttää ilman oikeanlaisia suojauksia, joita ei käytännössä löydy sairaalasta. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kun suojavälineitä ei ole, ei elvytetä. Kerro tämä sitten omaiselle.”

  ”Johtavalta lääkäriltä tuli viesti: Henkilösuojusten riittävyys pyritään turvaamaan. Valmistautukaa kuitenkin improvisoimaan. Suu-nenäsuojusmaski syntyy nopeasti talouspaperista, niiteistä ja kuminauhoista.”

  ”Pelottaa. Pahinta on se, että esimiesasemassa minun pitäisi pystyä huolehtimaan työntekijöiden suojavaatetuksesta, eivätkä suusuojaimet ja desinfiointiaineet riitä.”

Jätä kommentti

*