sunnuntai 29.3.2020 Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne, Jonni

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Maaseudun tyhjeneminen on melkoinen haaste

Paikallislehtien päätoimittajat vierailivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona Mäntyniemessä.

Presidentti: Omavaraisuuden merkitys kasvaa entisestään.

Maan sisäinen muuttoliike ja maaseudun tyhjeneminen on tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomelle melkoinen haaste. Kiinteistöjen hinnat laskevat, ja kalliista investoinneista ei saa omiaan pois.
– Kannattaa kuitenkin muistaa, että asuntojen arvojen muutokset eivät mitenkään muuten vaikuta ihmisten asumiseen ja olemiseen. Tilanne on pahempaa niille, joilla on välttämätön muuttaa.
Tasavallan presidentti on myös katsellut kiinteistöjen hintoja ja pohtinut, ettei pääkaupunkiseudullekaan ole helppo muuttaa, vaikka sinne moni haluaa.
– Pitkin maata on tilaa ja esimerkiksi perheille varmasti otollisemmat olosuhteet. Kovin paljon diktaatteja ei voi sanoa: älkää muuttako. Ihmiset tekevät niin kuin parhaaksi näkevät. Valitettavasti päätöksiä joudutaan tekemään pakon edessäkin, esimerkiksi työpaikan saamiseksi.
Etätyöstä puhutaan, mutta se ei ole mahdollista kaikille. Toisaalta koko ajan paraneva tekniikka lisää mahdollisuuksia. Tasavallan presidentti pohtii sitäkin, että koronaviruksen lopettaessa liikkumisen lentäen lähes kokonaan videopalaverit ovat lisääntyneet.
Koko maan asuttuna pitäminen on sisäpolitiikkaa, joka ei mitenkään kuulu tasavallan presidentin tehtäviin, eikä hän neuvoja lähde antamaankaan.
– Nythän on paljon puhuttu tunnin junista. Ne auttavat paikkakuntakohtaisesti ehkä, mutta yleisesti ottaen aluepolitiikalla varmasti tässä on merkityksensä.

Aluepolitiikan sisällöstä ei tasavallan presidentillä ole mielipidettä, mutta maaseutu on myös maataloutta, ja maataloutta Suomi tarvitsee tasavallan presidentin mielestä jatkossakin jo ihan turvallisuutensa vuoksi.
– Jo viisitoista vuotta sitten presidentinvaalikampanjan yhteydessä korostin omavaraisuuden merkitystä. On tärkeää, että meillä ainakin säilyy kyky tuottaa elintarvikkeita. Tätä näkemystä minun ei ole tarvinnut muuttaa, päinvastoin. Tämä ilmastonmuutos, konfliktien lukuisuus ja tietty epävarmuus korostavat sitä, että pitää osata pitää huolta itsestään, muistutti Niinistö.
Tasavallan presidentti kannustaa ylläpitämään maataloutta. Ilmastonmuutos lisää ehkä maatalouden mahdollisuuksia, mutta myös arvaamattomuutta.
– En lähtisi mahdollisuuksien kanssa paljon hurraamaan, koska me emme voi ilmastonmuutosta haluttuun kohtaan pysäyttää. Maailmantalouden epävarmuus ruoantuotannon suhteen on lisääntynyt, ja siihen ainoa lääke on se, että turvataan niin paljon kuin mahdollista omaan tekemiseen ja osaamiseen. Pidetään siitä huoli.

Maalta muutetaan, mutta myös maalle muutetaan. Maaseudun Tulevaisuuden teettämän tutkimuksen mukaan lähes miljoona suomalaista miettii maalle muuttoa.
– Olisin taipuvainen ajattelemaan kahden asumisen mallia, jollaista ilmeisesti osa huviloidensa kanssa jo viettääkin. Asumisen hintataso, väljyys ja luonnon arvot ovat varmasti asioita, joita suurempikin osa kuin tuo miljoona arvostaa, jos vain olosuhteet antaisivat siihen mahdollisuuden.
Maalle muuttajia vastaanottavat kunnat, jotka tällä hetkellä kipuilevat talousongelmiensa kanssa. Kyläkouluja suljetaan, ja palvelut karkaavat yhä kauemmaksi. Tasavallan presidentti korostaa kuntien tekevän pakon edessä rationaalisia ratkaisuja.
– Kaikki ovat valmiita myöntämään, että pienillä yksiköillä on omat hyvät puolensa, mutta varmasti suurilla on mahdollisuudet erilaisiin resursseihin. Aivan varmasti päätöksentekijät ovat paineissa silloin, kun puhutaan kustannuksista ja todella pienistä yksiköistä.
On tärkeää, että meillä ainakin säilyy kyky tuottaa elintarvikkeita.

Kommentit

  • Unto Murto, kj-emeritus

    Taitettu indeksi on korjattava. Se tuli voimaan vuonna 1996 ja se on koskenut kaikkia eläkkeitä vuodesta 2005 lähtien. Aiemmin eläkkeitä nostettiin niin sanotulla puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 prosenttia ja palkkojen 50 prosenttia.

    Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen vain 20 prosenttia. Monet jo eläkkeelle jääneet ovat olleet tyytymättömiä painotukseen, koska he katsovat sen syövän eläkkeiden ostovoimaa ja heikentävän eläkeläisten asemaa suhteessa palkansaajiin.

  • Unskin kynästä

    Nyt alkaa olla kaikille selvää, että pitkien välimatkojen ja harvaan-asutuille kunnille on uuden eduskunnan säädettävä Erillisohjelma, jolla turvataan lähipalvelut. Haluan, että Suomen Kuntaliiton avulla nimetään nopeasti erityisen harvaan asuttujen alueiden selvityshenkilön. Selvityshenkilön tehtäviin kuuluisi erilaisten vaihtoehtojen selvittäminen palvelujen turvaamiseksi ja järkevästi tuottamiseksi. Selvityksen tulisi antaa työkaluja kuntien asiakaslähtöiseen palvelutuotantoon. Monissa kunnissa keskeistä on laajakaistaverkon hyödyntäminen. Minusta Kunta- ja sote-uudistuksissa läheisyysperiate näytti unohtuneen, erityisesti harvaan asuttujen ja syrjäisten kuntien osalta. Lähidemokratian ja lähipalvelujen kehittäminen on kuntalaisille tärkeintä. Kantani on yli 45 vuoden työkokemuksella maamme kunnallishallinnossa: Syrjäisten kuntien palveluiden järjestämisestä ja rahoituspohjan turvaamisesta tulee uuden eduskunnan säätää erillisellä Harva-asutuksen lainsäädännöllä “Lex-Rautavaaralla”.

Jätä kommentti

*