maanantai 12.7.2020 Hermanni, Herkko, Herman

Sanoja Sinulle vuodesta 1976

Kirjastoon pääsee viikon jokaisena päivänä. Kuntalaisten asukasillassa esittämä toive aukiolon lisäämiseksi toteutui, kun omatoimikirjasto otettiin tiistaina käyttöön.

Pentti Kainulaisen mielestä lainaus- ja palautusautomaatin käyttö on yksinkertaista kun siihen oli saanut ensin ohjeistusta kirjastovirkailijalta.

Kirjaston omatoimijärjestelmä otettiin käyttöön Rautavaaralla tämän viikon tiistaina.

Kirjastonjohtaja Jonne Kanerva totesi, että järjestelmä lisää kirjaston aukioloajat moninkertaisiksi.
– Etenkin niille, joiden aikatauluja joko työssäkäynti tai esimerkiksi syrjässä asuminen rajoittaa, tämä on varmasti iloinen asia, arvioi Kanerva.

Omatoimikirjasto on käytössä joka päivä kello 8–20 välisenä aikana. Muutoin kirjasto on auki entiseen tapaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, jolloin kirjastovirkailija on paikalla.
Omatoimisen järjestelmän käyttämiseen tarvitaan kirjastokortti, verkkokirjastotunnus ja käyttölupa, jotka voi hakea kirjastosta tai kirjastonjohtajalta. Tiistaihin mennessä niitä oli haettu alun toistasataa, kun kirjastokortin haltijoita on lähes 500.

Avajaispäivänä ensimmäisten joukossa järjestelmään kirjautuneelle Sirkka Seppäselle omatoimikirjastossa asioiminen tuli tutuksi jo aiemmalla asuinpaikkakunnalla Vihdissä. Hänen mielestään itsenäinen asioiminen on helppoa, mutta hän arvostaa myös palveluaikoja.
– Palvelu on täällä kympin arvoista. Pieneksi kirjastoksi täällä on myös hyvä valikoima ja uutuuksia tulee nopeasti.

Kirjaston käyttömahdollisuuksien lisääminen nousi esille viime vuoden keväällä asukasillassa, jossa kuntalaiset esittivät ideoita kunnan elinvoimaisuuden parantamiseksi. Tuolloin esitettiin toive, että kirjaston aukioloa laajennettaisiin.
– Omatoimikirjaston juuret ovat siis asukkaiden kuuntelemisessa, totesi hanke- ja elinkeinokoordinaattori Tuula Palojärvi, joka aiemmin työskenteli asukasillan järjestäneessä Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeessa.

Kirjaston palveluiden kehittämistä pohditaan 11.2. pidettävässä tilaisuudessa.

Kommentit

 • Nipa

  Hienoa työtä! Nyt hyödyntämään ahkerasti tätä ihanaa palvelua. Eipä löydy joka kylältä!

 • Unto Murto, kj-emeritus

  Positiivinen Pöhinä jatkuu. Mahtavaa.

  Hieman taustaa Omatoimikirjaston toteuttamisessa: Kunnan Omatoimikirjaston toteuttaminen alkoi jo Rautavaara-Savotassa: Kunta oli mukana Suomen Kuntaliiton ja FCG:n yhteistyössä toteuttamassa Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO)–verkostohankkeessa vv.2013-2018.

  USO-hankkeessa Rautavaaran uusi Kuntastrategia tehtiin uudistuneen Kuntalain kuntastrategiaa koskevat säädökset huomioiden (KuntaL (410/2015) §:n 37).

  Tämä Kuntastrategia 2030-asiakirja laadittiin laajassa yhteistyössä henkilöstön, kuntalaisten sekä sidosryhmien ja luottamushenkilöiden (kunnan uusi hallinto-organi-saatio) kanssa hyödyntäen kunnan sähköisiä järjestelmiä.

  Kuntastrategia 2030 –asiakirja hyväksyttiin yksimielisesti kunnanvaltuustossa 21.1.2019 § 3.

  Kuntastrategia 2030-asiakirjan Strategiakortti nro 3 Palvelut ja kuntalaiset todetaan:
  * sivu 8: Omatoimikirjasto otetaan käyttöön vuonna 2019
  * sivu 9: Omatoimikirjasto/Nilakan kuntien mallilla
  * sivu 9: USO4-verkostohankkeessa toteutettiin kunnan kotisivujen kautta kunnan ensimmäinen Webropol-kysely loka-marraskuussa 2018 kuntalaisille/Vastauksia saimme
  yhteensä 95 kpl.

  Kuntastrategian käytännön toteuttamisen päävastuu on kunnanhallituksella, kaikilla lautakunnilla ja tytäryhtiöilllä sekä kunnanviraston operatiivisella johtoryhmällä (Jory).
  Strategian johdonmukainen toteuttaminen vaatii luotta-mushenklöjohdon ja viranhaltijajohdon selkeää työnjakoa ja sitoutumista omien tehtävien hoitamiseen.

  Kuntastrategia 2030-asiakirjan onnistunut ja systemaat-tinen jalkauttaminen eli käytäntöön vienti edellyttää sen onnistunutta sisäistämistä kunnan organisaation kaikilla tasoilla.

  Kuntastrategia 2030-asiakirja on yhteinen näkemys Rautavaaran kunnan suunnasta visiolla:
  Rautavaara-maalaisjärjellä yhdessa tulevaisuuteen.

 • Unto Murto, kj-emeritus

  Tänään vietämme Suomen Itsenäisyyspäivän 102-vuotisjuhlaa. Millä mielin? Vastaan kaikkien puolesta, kiitollisin mielin. Olemme saaneet elää yli 70 vuotta rauhan aikaa. Maailmassa on tällä hetkellä käynnissä yli 60 erilaista sotaa. Lähin Ukrainassa hieman yli 1.000 km päässä.

  Parhaiten tämän tietävät kanssamme vielä elävät sotiemme veteraanit. Tämä päivä, on ennen kaikkea heidän juhlapäivänsä.

  Toivotan kaikille mukavaa 102-vuotiaan Suomen ItsenäisyyspäivänJuhlaa sekä runsaasti voimia ja terveyttä tästä eteenpäin näinä tuulisina aikoina.

  Maanantaina 30.11.2015 102-vuotiaana kuolleen sotaveteraani Hannes Hynösen sanoin:
  ”Kyllä elämä on sitä varten annettu, että se kannattaa elää ja olla siitä kiitollinen”.

 • Unskin kynästä

  Tämä kirja on erittäin tärkeä. Varsinkin nyt, kun Suomessa puhutaan kuntalaisten digitaitojen parantamisesta. Käsikirja tulevaisuuden kuntien digitalisaatioon -verkkojulkaisu on vapaasti jaettavissa henkilöstölle, luottamushenkilöille, sidosryhmille ja muille kumppaneille! #kuntiendigitalisaatio http://esitteet.luode.fi/kuntien-digitalisaatio/#

 • Unskin kynästä

  NÄILLÄ PÄRJÄÄ:

  SoTea, SoTua ja MaKua ootellessa tarvitaan meiltä eläkeläisiltä seuraavia ominaisuuksia:
  1. Suuret korvat.
  2. Terävät silmät.
  3. Vilkas mielikuvitus.
  4. Virtahevon nahka.
  5. Urheilijan kunto.
  6. Puliukon vatsa.
  7. Kotkan katse, jotta näkee kauas.
  8. Pelle Pelottoman innovatiivisuus.
  9. Mikki Hiiren rohkeus ja realistisuus.
  10. Tintin uteliaisuus ja riskienottokyky.
  11. Muurahaisen ahkeruus ja tiimihenkisyys.
  12. Sammumaton toive siitä, että asiat olisivat naapurikunnissa vieläkin huonommin.

Jätä kommentti

*